Rețete pentru ceaun afgan

Rețete pentru ceaun afgan

Ceaunul afgan castiga rapid popularitate datorita numeroaselor sale beneficii. Peretii grosi si fundul rotunjit il claseaza la un nivel complet diferit in comparatie cu oala sub presiune conventionala sau ceaune din alt material. Puteti gati atat pe aragaz, cat si pe un foc sau pe gratar, ceea ce il face indispensabil in orice conditii, fie ca este vorba despre o cina obisnuita in familie, sau o excursie, pescuit, camping. Ceaun Afgan cu acoperire neagra sau inox maro, material - aluminiu. Dispozitiv de inalta calitate, contine buton de siguranta, buton de eliberare aburului. Ceaunele afgane functioneaza pe principiul oalei sub presiune - economisesc timp pregatind produsul mai repede, pastreaza vitamine. Acestea difera de oale sub presiune conventionale in grosimea metalului.

Retete pentru ceaun afgan:

1. Carne si cartofi in ceaun afgan

Ingrediente:

  • 1 kg de carne (pulpa si coaste)
  • 10 bucati cartofi
  • 2 cepe
  • 2 ardei 
  • 3-4 catei de usturoi
  • Verdeata
  • Champignon
  • Sare, piper
  • Hmeli-suneli
  • Rosii


Se toarna putin ulei vegetal la fundul cazanului si se prajeste ceapa. Puneti carnea pe ceapa, dupa carne puneti cartofi. Adaugati ciuperci feliate si usturoi cu rosii si ardei. Condimente, sare si piper. Frunza de dafin. Se toarna 100 grame de apa. Inchidem ceaunul si fierbem la foc mic 45 de minute. Scoateti capacul.

2. Pilaf in ceaun afgan

Ingrediente:

  • 150-200 ml ulei vegetal
  • 2 cepe mari
  • 2 morcovi medii
  • 700-800 g carne de porc
  • 1,5 cani de orez (fiert sau pentru pilaf)
  • sare, condimente pentru pilaf
  • 1-2 capete de usturoi
  • ~ 3 cani de apa clocotita


Se toarna ulei in ceaun si se prajeste. Puneti ceapa tocata si morcovii razuiti. Adaugati condimente, carne de porc tocata marunt si, amestecati de cateva ori, gatiti timp de 7-10 minute. De indata ce ve-ti pune ceaunul: clatiti si turnati apa clocotita in orez (puneti pe 15-20 minute). Cand carnea este mai moale, punem orez in ceaun (scurgem apa), saram și turnam apa clocotita (apa ar trebui sa fie mai sus de 2 degete). Adaugati usturoi, la dorinta. Inchideti ceaunul si gatiti la foc mic (cand aburul nu mai iese din capac, este gata). Opriti focul si lasati-l sa fiarba timp de 15 minute.

3. Supa de mazare cu carne afumata in ceaun afgan

Ingrediente:

  • Carne - 1,0 kg pulpa de vita.
  • Coaste de porc afumate - 0,4 kg
  • Loin de porc afumat - 0,2 kg
  • Ceapa - 1 bucata
  • Morcovi - 1 bucată
  • Mazare (amestec) - 0,5 kg
  • Cartofi - 0,5 kg
  • Apa - 4,5 litri


Condimente:

  • Amestec de ardei macinat - 1 lingura.
  • Boia afumata macinata- 1 lingura. 
  • Usturoi uscat - 1,5 linguri. 
  • Sare - 2,0 linguri 


Reteta consta din doua etape. Mai detaliat despre fiecare din ele:

La prima etapa prajiti coapse tocate marunt, dupa care le scoateti. Dupa prajirea coapsei, sotati ceapa și morcovii. Apoi, adaugati bucati portionate de pulpa de vita si prajiti cu legume timp de 5 minute. Dupa ce prima parte a ingridientelor este sotata, turnati 4 litri de apa in ceaun si adaugati coaste de porc afumate, mazare, cartofi, condimente și sare. Apoi inchideti ceaunul si lasati pe foc timp de 1,5 ore. Prima intrebare pe care ne-am pus-o a fost „Unde este mazarea?” sa fiert complet, oferind supei noastre structura „Supa-piure”. In ceea ce priveste carnea din ceaun afgan - este grozava, moale si gustoasa, pastrandu-si în acelasi timp forma.

4. Hrisca cu ciuperci in ceaun afgan

Ingrediente:

  • cereale (2 pahare);
  • morcov (1 buc.);
  • ciuperci (450 gr.);
  • ceapa (1 buc.);
  • ulei de floarea soarelui (50 ml);
  • piper negru macinat,
  • sare dupa gust


Dupa ce ati curatat morcov, il dati la rozatoare, taiati ciuperci in felii subtiri, ceapa in cuburi mici. Se toarna ulei pe fundul cazanului, asteptati pina ce se incalzeste. Cu capacul deschis, prajiti ingrediente timp de 5 minute. Adaugati sare si piper si alte condimente, dupa dorinta. Punem hrisca deasupra legumelor si ciupercilor. Umpleti cu apa fierbinte astfel incat sa acopere toate componentele vasului (intru-cat sa fie mai sus de cat ingredientele cu 1,5-2 cm). Inchidem capacul ceaunului afgan, verificam functionalitatea supapelor. Punem la foc mic timp de 15 minute. Inainte de servire, adaugati o bucata mica de unt pe o farfurie, sau turnati putin ulei vegetal, dupa dorinta.

5. Racitura de pasare in ceaun afgan

Ingrediente:

  • Gaina sau cocos
  • umeri si aripile curcanului
  • 3 cepe
  • 3 morcovi
  • cateva tulpini de telina
  • chili si usturoi
  • coriandru
  • sare si boabe de piper


1. Puneti ceapa, pasare, morcovi si telina fara a taia ( in intregime)

2. Din condimente punem: sare frunze de dafin piper mazare. Adaugam apa 2,5 litri. Puneti la foc pe 1,5 ore

3. Scoateti pasarea, separati carnea de oase, filtrati bulionul si adaugati carnea, umplem cu bulion si punem pe racoare pe 5-6 ore

6. Supa de peste

Ingrediente:

  • Somon
  • Ceapa 0,3 kg
  • Morcovi 3 buc
  • Cartofi 1 kg
  • Patrunjel
  • Marar verde
  • Cepe verzi
  • Sare, piper
  • Condimente: piper negru, chimen, busuioc, boia dulce

Metoda de preparare: Supa de peste este un bulion; pentru bulion, luati un set de peste de somon. Doua cepe, morcov si radacini de verdeata. Punem totul in ceaun afgan si gatim timp de patruzeci minute. Pentru un bulion transparent fara samburi, utilizati un singur strat de panza de filtrare. Acesta este un mod ușor de a curata bulionul. Punem somon și folosim tulpina de patrunjel. Apoi, scoatem coaja si o punem la peste. Adaugam ceapa si morcov. Legam nodul panzei si inchidem capacul. Cand o sa fie gata pestele il vom taia si o sa adaugam ierburi. Pentru ca carnea sa fie moale, trebuie sa turnati apa rece si o puneti la fiert. Amintiti-va despre siguranta, va reamintesc ca ceaunul afgan trebuie sa fie umplut 2/3 de apa. Dupa ce au trecut patruzeci de minute, deschidem ceaunul si scoatem panza. Acum este randul sa adugam cartofi, morcovi, si avem nevoie de doua cepe intregi. Din condimente luam frunze de dafin, boabe de piper. Scoatem ceaunul dupa 20 minute si adaugam ceapa verde si alta verdeata.


Ceaunele le gasiti la noi pe site: Ceaune afganeze Rashko Baba

Sursa:

  • https://tandoor-adventures.uk
  • https://cookpad.com

Lasa un comentariu